2014. július 30., szerda

"We are all afraid to acknowledge the freedom we really have."


Azt hiszem nem írtam még le mennyire örülök hogy itt lehetek Finnországban.

Bár falun élek itt is és be kell vallanom gyakran unatkozom, mégis az a béke és nyugalom ami itt körülvesz semmihez sem fogható. Olyan közel érzem magam a természethez mint soha máshol. Mintha az ég is közelebb volna, szinte megérinthetem a felhőket. Az emberek is rendkívül kedvesek. Olyanok is leállnak velem beszélgetni az utcán akik angolul nem nagyon tudnak, de nagyon próbálkoznak. És én is megerőltetem magam néha hogy finnül kinyökögjem a boltban mit szeretnék.  Ptóbálkozunk próbálkozunk és ettől mindenki oly vidám.

Szóval úgy döntöttem megpróbálok itt maradni ha befejeztem a projektet. Nagyon remélem hogy sikerül valami munkát találnom. Természetesen azzal tisztában vagyok hogy bevándorlóként kissé változik a helyzetem. És bár mindenki nagyon segítőkész azért egy jó darabig kívülálló leszek még akkor is ha a nyelvet már tanulom. De mindenesetre eddig csak jó tapasztalatom volt és remélhetőleg így is marad. Jó érzésem van a jövőmmel kapcsolatban.

Egy hétig otthon voltam Magyarországon. Lényegében csak anyum esküvője miattmentem haza. Az esküvő egyébként nagyon szépre sikeredett. És találkoztam néhány jó barátommal is, úgyhogy igazán szerencséshetem volt.

Ugyanakkor szeretném megjegyezni azt is hogy ebben azegy hétben találkoztam azokkal a dolgokkal is amik miatt nem szeretnék Magyarországon élni. Vagyis szeretnék én de ezek a dolgok teszik kellemetlenné vagy épp lehetetlenné. Szóval bementem egy ajándékboktba, a pénztárban egy gyakornok lány állt. Elnézést kért mondván meg kell várnunk a kollégáját mert ő egyedül nem nyúlhat a pénztárgéphez. Én persze nem siettem mondtam semmi gond várunk. Megjött a kolléga és ő intézett mindent. Most nem panaszkodni akarok, a kiszolgálás kifogástalan volt. Csak a szerencsétlen gyakornoklányra gondolok, ha soha nem nyúlhat a pénztárgéphez mert mindent a kolléga csinál helyette akkor ő mikor fogja megtanulni és hogyan lép tovább a gyakornoki posztról? Én meg itt Finnországban a nyelvet sem beszélem, a pénzt sem ismerem (azért ez túlzás, ismerem de ugye otthon még nem használatos az euró) és mégis betanítottak mindenre és kezelem a pénztárgépet, és kasszát is zárok műszak végén. No hát erről enbyit. A másik dolog az emberek mentalitása úgy általában a hétköznapokban. Pesten bkv járaton ülök, sok a csomagom ezért a mellettem lévő ülésre is pakolok. Megjegyezném a buszon rengeteg üres hely volt még. Felszáll egy idős néni a férjével, megáll mellettem (persze én már nyúltam is a táskámért hogy odébb tegyem) és megszólal „most pedig odébb teszi a comagjait...!!!!”. Semmi elnézést leülhetek e vagy legyen szíves elvenni a táskáját. És ugye ahogy írtam volt még jó pár üres hel ahová a férjévelegyütt leülhettek volna. Csak kötekedni támadt kedve azon a csodás napon. Itt Ranuában ha bemegyek a boltba egy üveg vízért mondjuk, és hosszú sor áll a pénztárnál az idős néni akinek a bevásárlókocsija tele van maga elé enged, mondván én úgyis hamar végzek. Logika. Hát szóval ennyi. Biztosan mindenhol vannak ilen meg olyan emberek is. Itt most csak azt akartam elmondani hogy a fél év alatt amit itt töltöttem csak pozitív dolgokat tapasztaltam, és amikor haza mentem egy hétre csak a negatívumot láttam (esküszöm hogy nem szántszándékkalazt kerestem).

Lesz ami lesz. Jövő héten találkozok a fogadó szervezetem vezetőjével, hogy beszéljünk a lehetőségekről. Ha ő nem tud segíteni már kinyomoztam merre van a bevándorlási hivatal...
A legrosszabb ami történhet hogy itt sem találok munkát és vissza megyek Magyarországra. Igazából semmit sem veszítek. És van négy hónapom a projektem végéig 😊

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése